Monday, 29 May 2017

TIPS UNTUK KEKAL SEGAR DAN LAMBAT RASA LAPAR SEMASA BERPUASA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Cerita bab puasa.. Sinonim dengan sahur kan.  Satu tips untuk kekal segar dan bertenaga dan lambat rasa lapar ialah dengan makanan yang rendah indeks glisemik atau LOW GLYCEMIC INDEX.
.
 LOW GLYCEMIC INDEX ni apa pulak weiii, macam macam lah πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Maksudnya, bila kita makan makanan, penghasilan glucose (gula) dari makanan kepada tenaga itu adalah secara perlahan-lahan.
Ini kita panggil LOW GI.
.
Perumpamaannya  gini..
Perasan tak, bila makan roti canai/nasi lemak. Tak sampai tengahari kita dah lapar balik.
.
Kenapa? 
Sebabnya roti canai/nasi lemak tu HIGH GI. Glucose cepat saja dibebaskan menjadi tenaga.
Orang diabetes tak boleh amik makanan yang high GI tau. Sebabnya, cepat saja level gula dalam darah dia naik. Haaa betui kan.. Betui kan..
.
Ok faham kan?

Jadi, masa sahur, kita boleh ambil ESP atau CINCH,
Sebab 2 2 ni dia LOW GI.
.
Sebab itu juga siapa yang diabetes boleh amik ESP ni.
Gula tak naik mendadak dalam darah dan  akan lambat lapar. So sangat bagus juga untuk  yang gastrik. Tak de dahla alasan tak puasa sebab gastrik tue.. Hehe
.
Nak kurus pun sesuai amik ESP.  Sebab akan sentiasa kenyang, so tak adalah nak makan macam-macam. Hihi πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Jangan tak tahu buat masa sekarang STOK ESP sangat terhad. Siapa-siapa berminat cepat-cepat la oder.

Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

No comments:

Post a comment