Tuesday, 30 May 2017

APA ITU CLOSING DAY BAGI KAMI SID SHAKLEE

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Hari ni nak cerita tentang Closing Day memandangkan lagi sehari nak closing. Bila dah nama Closing Day pasti semua sudah sedia maklumkan, ia berlaku pada hari terakhir di setiap bulan. Hari closing day ni la hari yang tidak tentu hala bagi sid-sid pro..macam-macam perasaan ada..hihihihi


APA ITU CLOSING DAY?

Closing Day biasenya hari terakhir pada bulan itu lah. Macam bulan ni 31 MAY 2017 adalah hari closing day jadi nye esok lah hari kalam kabut bagi para sid untuk membuat closing day.


Dari awal bulan biase nya para sid sudah set target berapa yang mereka mahukan pada bulan tersebut, target yang dibuat ialah banyak mana SALES yang mereka perlu jual dan akan kira siap-siap berapa point yang mereka akan dapat. Point dari jualan itu yang kami akan kira untuk dapat CASH BONUS pada bulan seterusnya.

Untuk nak capai semua tu mestilah pada hari CLOSING DAY ni, sebab 1hb JUN bermaksud sudah masuk hari baru dan perlu memulakan semula target baru bagi bulan tersebut. Pada hari closing day ni lah yang akan menentukan berapa BONUS CASH dan adakah kita layak untuk NAIK RANK.

Yang best dengan shaklee ni tidak pernah bayar lambat bonus kepada sid mereka, selewat2 nya pun 15hb..tapi kebiasaan nya awal2 dah masuk.. BONUS yang masuk bergantung pada point yang dicapai pada bulan sebelumnya. Banyak point yang diusahakan banyak la bonus yang masuk.

BONUS SHAKLEE ADALAH BONUS UNLIMITED bergantung pada usaha kita dan berapa kita nak.

Jika berminat dengan supplement semulajadi dan ingin menambah income bulanan anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

Monday, 29 May 2017

TIPS PUASA BAGI IBU HAMIL/MEMYUSU

SALAM RAMAHDAN AL-MUBARAK buat semua umat islam. 

Pada entri kali ni saya ingin kongsikan tips berpuasa bagi ibu hamil dan menyusukan baby. Biase la kan ibu hamil dan menyusu ni perlukan nutrisi yang cukup bagi menampun keperluan ibu dan bayi.


  1. Ibu hamil dan menyusu perlu memgawasi tanda-tanda hypoglycaemia dan juga dehydration.
  2. Antaranya pitam, berpeluh sejuk, badan rasa lemah dn tidak bermaya semsa berpuasa.
  3. Jika mengalami masalah di atas anda harus berbuka dan tidak di wajibkan berpuasa.
  4. Sebelum berpuasa anda perlu menilai kemampuan diri dahulu.
  5. Jika ingin berpuasa ibu hamil dan memyusu perlu memgambil berat tentang soal permakanan semasa bersahur dan berbuka.

TIPS BERPUASA BAGI IBU HAMIL DAN MENYUSU
  • Minum air masak dengan kerap sepanjang malam
  • Ambil snak yang padat energy seperti nuts, gajus, pistachio, almonds dan lain-lain lagi.
  • Lewatkan waktu bersahur 
  • Minum minuman yang berprotien tinggin tanpa bahan kimia.
  • Elak makanan segera, makanan tiruan, dan makanan dalam tin
  • Optimakan kesihatan usus dengan probiotic dan prebiotic
  • Pastikan pembungan lawas dan senaman ringan waktu petang untuk keluarkan peluh
Selain itu anda juga boleh mengambil suplement bagi menambahkan nutrisi yang di perlukan oleh badan seorang ibu hamil dan menyusu. 



Set ini adalah full pack, sebagai milk booster + supplement lengkap + kalsium + tambah tenaga.

✔Ia merangkumi semua vitamin yang diperlukan oleh badan ibu hamil dan sepanjang tempoh menyusu. Ia membantu seimbangkan suber nutrien penting bagi menghasilkan susu yang berkhasiat

KEPENTINGAN VITAMIN INI
  • VITAMIN C : membantu meningkatkan kandungan antibodi badan dalam susu ibu. Bagi ibu yang mengahadapi masalah luka pada puting insyallah ia mudah sembuh, selain itu vitamin c juga membuatkan kulit makin bersih, cerah dan berseri.
  • VITA-LEA: dilengkapi dengan 12vitamin,7 zat galian dan zat besi. Sangat sesuai untuk ibu hamil dan menyusu bagi memenuhi keperluan zat seharian.
  • B-COMPLEX: anti-stress. Membantu mengatasi kelesuan, mengimbangi hormon, menukarkan makanan kepada tenaga dan asid folik
  • ALFALFA: membantu memperbanyakkan susu ibu
  • ESP: komponen utama bagi membekalkan protein dan kalsium selain itu ia juga dapat memekatkan susu bagi dan akan membuatkan baby cepat kenyang dan mencantikan kulit
  • OATEMATRIX: membekalkan kalsium bagi mengelakkan kekejangan kaki, kerosakan gigi dan ia sangat mudah di serap

Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

TIPS UNTUK KEKAL SEGAR DAN LAMBAT RASA LAPAR SEMASA BERPUASA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Cerita bab puasa.. Sinonim dengan sahur kan.  Satu tips untuk kekal segar dan bertenaga dan lambat rasa lapar ialah dengan makanan yang rendah indeks glisemik atau LOW GLYCEMIC INDEX.
.
 LOW GLYCEMIC INDEX ni apa pulak weiii, macam macam lah 😂😂😂


Maksudnya, bila kita makan makanan, penghasilan glucose (gula) dari makanan kepada tenaga itu adalah secara perlahan-lahan.
Ini kita panggil LOW GI.
.
Perumpamaannya  gini..
Perasan tak, bila makan roti canai/nasi lemak. Tak sampai tengahari kita dah lapar balik.
.
Kenapa? 
Sebabnya roti canai/nasi lemak tu HIGH GI. Glucose cepat saja dibebaskan menjadi tenaga.
Orang diabetes tak boleh amik makanan yang high GI tau. Sebabnya, cepat saja level gula dalam darah dia naik. Haaa betui kan.. Betui kan..
.
Ok faham kan?

Jadi, masa sahur, kita boleh ambil ESP atau CINCH,
Sebab 2 2 ni dia LOW GI.
.
Sebab itu juga siapa yang diabetes boleh amik ESP ni.
Gula tak naik mendadak dalam darah dan  akan lambat lapar. So sangat bagus juga untuk  yang gastrik. Tak de dahla alasan tak puasa sebab gastrik tue.. Hehe
.
Nak kurus pun sesuai amik ESP.  Sebab akan sentiasa kenyang, so tak adalah nak makan macam-macam. Hihi 😂😂😂

Jangan tak tahu buat masa sekarang STOK ESP sangat terhad. Siapa-siapa berminat cepat-cepat la oder.

Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

Saturday, 27 May 2017

TIPS PENJAGAAN KESIHATAN KANAK-KANAK

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Terima kasih kerana sudi singgah ke VitaminOri. Kali ni saya ingin kongsikan sedikit tips tentang penjagaan kanak-kanak.

Sebagai ibu bapa kita sangat menitip beratkan hal anak-anak kita kan tidak kira lah dari segi kesihatan, pelajaran mahupun pergaulan mereka.


Hari saya hanya ingin kupas sedikit tentang penjangan kesihatan kanak-kanak memandangkan cuaca sekarang yang tidak berapa menentu, kejap hujan kejap panas terik.

TIPS PENJAGAAN KESIHATAN KANAK-KANAK

1) MENJAGA POLA PERMAKANAN

  • Agar anak tidak mudah diserang penyakit
  • Ibu harus perhatikan keperluan pola permakanan dan keperluan gizi lain seperti vitamin dan nutrisi.
  • Ibu perlu memberi anak makan dengan teratur dan jadual yang betul.
  • Memberi makanan yang berkhasiat dan bersih
  • Boleh tambah vitamin untuk memenuhi keperluan nutrisi kepada badan anak.
2) MENJAGA KEBERSIHAN ANAK-ANAK
  • Pastikan anak sentiasa berada dalam keadaan bersih.
  • Kebersihan yang perlu di utamakan ialah dari segi kebersihan gigi, kuku dan pakaian.
  • Kebersihan perlu di utamakan kerana ia  sumber kecil yang membawa penyakit kepada kenak-kanak
  • Kebersihan yang terjaga dapat meningkatkan sistem imun badan kanak-kanak
3)BERIKAN REHAN YANG CUKUP
  • Rehat yang cukup dapat mengurangkan beban otak anak berfikir.
  • Membantu pertumbuhan dan perkembangan yang baik
  • Agar anak sentiasa cergas dan sihat
4)CEPAT BERTINDAK APABILA BERLAKU SESUATU KEPADA ANAK
  • Jika terdapat apa-apa kecederaan segera berjumpa doktor
  • Jika lihat anak dalam keadaan tidak bermaya segera memberi rawatan yang sewajarnya
  • Sentiasa memberi perhatian dan dengar keluhan anak-anak
  • Sentiasa berkomunikasi dengan anak-anak agar ia tidak segan untu bercerita apa yang berlaku kepada nya.
SUPPLEMENT YANG DAPAT MEMBANTU MENGEKALKAN KESIHATAN KANAK-KANAK



Anak saya telah mencuba dan mengamalkannya, alhamdulilah ia sangat membantu mengatasi masalah anak saya. Anak saya pun suka menggunakannya, tidak seperti makan ubat pasti kena paksa untuk bagi dia makan.


  • Selera makan semakin bertambah
  • Sukar demam seperti sebelum ni boleh dikatakan setiap bulan demam
  • Tidak memilih makanan, yang best bila sampai time makan pasti dia akan minta
  • Anak saya lebih ceria dan cergas (sentiasa aktif)
  • Mudah menerima arahan yang diberikan

Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia



Friday, 26 May 2017

RESEPI SAHUR SAYA UNTUK KALI INI

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Okey kali ni saya ingin kongsi Resepi untuk Bersahur memandangkan Ramahdan kali ni saya berpuasa dalam keadaan yang sarat memgandung anak ke dua saya. Sekarang usia kandungan saya sudah mencecah 34minggu.

Untuk sahur kali ni saya up sedikit Resepi sahur dengan memgambil supplement untuk membekalkan tenaga sepanjang hari di bulan Ramadhan.

RESEPI SAHUR UNTUK IBU HAMIL


RESEPI ESP YANG BEST 
✔ESP+MILO
✔ESP+KURMA
✔ESP+SUNQUIK
✔ESP+PISANG
✔ESP+SUSU KAMBING

CARA BUAT
✔Bancuh esp dengan air masak dan blend dengan bahan yang anda ingin gunakan.
*Jangan bancuh esp dengan air panas kerana ia akan memusnhkan protein yang ada di dalam esp.

Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

Thursday, 25 May 2017

CARA NAK DAPAT PENDAPATANKAN SIDE INCOME YANG MUDAH

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Di musin ekonomi yang mencabar pasti kita semua mencari sumber tambahan untuk tambah pendapatan keluarga.


Sekarang sudah banyak cara untuk mendapat side income, ada yang menjual kuih raya memandangkan musin raya nak tiba dah. Tapi kebanyakan sekarang ramai yang buat secara online.

BISNES YANG SAYA LAKUKAN

Pasti semua dah tahu bisnes apa yang saya sedang dilukan. Buat masa sekarang hanya shaklee di hati kerana senang untuk saya uruskan memangdangkan saya juga mempunyai perkerjaan. Shaklee saya hanya buat secara part time.

Walaupun hanya secara part time ia mampu membantu saya menambahkan pendapatan saya sekeluarga. Income dia unlimited. Jangan tak tahu ada sid shaklee yang beli kereta secara cash.

Yang penting bisnes shaklee tidak menganggu masa saya dengan suami dan anak-anak tersayang.

Okey lah tak mau cita panjang-panjang semua dah tahukan yang bisnes shaklee ni bisnes yang terbaik.

Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia


Tuesday, 23 May 2017

MENGEJAR IMPIAN

Dipetang hari ni kita berangan sikit yea.. hehehe

Termenung diluar rumah sambil tamankan si debab bermain, dah alan-alan free saya nak share la sikit dengan korang yang sudi singgah ke VitaminOri ni, apa yang di menungkan di petang hari ni.

Setiap orang pasti punya impian bukan, impian kita pasti yang best-best je kan. ia lah mana ada yang berimpian sekadar ada rumah kecil ok lh, kereta kancil pun ok lah, duit cukup-cukup makan pun ok lah. Mustahil lah kan ada yang berimpian macam tu. 

APA IMPIAN SAYA UNTUK MASA DEPAN SAYA DAN KELUARGA SAYA

Boleh dikata kan setiap hari semasa perjalanan nak pergi kerja saya berangan ingin membawa ahli kelurga saya pergi bercuti bersama-sama tidak kira lah dalam negeri ataupun luar negara. Selain itu saya juga teringin sangat bantu ahli keluarga saya dalam segi kesihatan dan kewangan. 

Untuk keluarga kecil saya lak saya ingin sediakan rumah yang selesa dan selamat, kereta yang selesa untuk semua, pendidikan yang sewajarnya mengikut peredara semasa untuk anak-anak saya. Yang paling utama dalam impian saya ialah saya ingin bebas dari hutang yang ada dan saya inginkan money freedom dan time feedom.

Ruamh Banglo Moden, siap dengan Kolam Renang dan Bilik Permainan
Kereta Alphard untuk keselesaan semua penumpang

MAKLAMAT SAYA UNTUK KEJAR IMPIAN SAYA

Untuk kejar impian kita perlu mempunyai matlamat dan plan agar ia tidak tersasar jauh, matlamat saya hanya satu iaitu berjaya dalam BISNES SHAKLEE kerana itulah satu-satu nye jalan yang saya nampak sekarang, kerana shaklee memberi banyak peluang untuk kita berjaya, hanya tinggal hendak atau mahu je.

PELUANG DALAM BISNES SHAKLEE

  • Produk yang dijamin selamat, semulajadi dan berkesan
  • Pengiktirafan dan plan pampasan yang lumayan
  • Semua orang boleh melakukannya
  • Terdapat 3BONUS iaitu bonus perlancongan, bonus kereta dan bonus cash setiap bulan.
  • Dapat membantu orang lebih sihat dan bebas dari segi kewangan
Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

Monday, 22 May 2017

SEJARAH SHAKLEE YANG MEMBUATKAN SAYA JATUH CINTA

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA

Pada kali ini saya ingin kongsi bersama anda tentang sejarah shaklee yang membuatkan saya terus setia dan sayang pada produk dan perniagaan yang saya lakukan sekarang.

APA YANG MEMBUAT SHAKLEE BERBEZA?

Misi shaklee ialah memberikan yang lebih sihat untuk semua orang dan kehidupan yang lebih baik untuk sesiapa sahaja.



Shaklee melakukan dengan membuat produk semulajadi yang begitu luar biasa. Setiap produk yang masuk ke dalam setiap botol shaklee direka untuk meningkatkan kesihatan, berfungsi tanpa kompromi dan mesra alam.

KEISTIMEWAAN SHAKLEE


🔅Syarikat permakanan semulajadi nombor 1 di Amarika Syarikat
🔅Menjadi syarikat pertama di dunia yang diperakui Climate Neutral (pengimbangan pelepasan karbon secara total untuk memberi kesan impak yang sifar pada alam sekitar)
🔅Menjana 54 pingat Emas di sukan Olimpik dengan produk shaklee
🔅Melabur lebih daripada 250juta dalam ujian klinik, penyelidikan dn pembangunan
🔅Ujian untuk ketulenan dan keselamatan produk dengan lebih 80,000 ujian kualiti setiap tahun
🔅Bergabung tenaga dengan pengembara Jacques Couteau, Nobel Laureate Dr Wangari Maathai Nobel keamanan 2004, dan penyokong bumi lain
🔅Memenangi anugerah untuk amalan perniagaan yang mampan dan reka bentuk dalaman yang mesra alam untuk ibu pejabat sedunia
🔅Mengitar semula 1,000,000 paun kadbod daripada syarikat-syarikat lain.

SEMULAJADI SELAMAT, TERBUKTI BERKESAN

Apabila anda memilih shaklee, anda akan tahu tiga perkara yang benar.
🌿Sentiasa Selamat
🌿Sentiasa Berfungsi
🌿Sentiasa Mesra Alam


🎆SENTIASA SELAMAT
Setiap produk shaklee adalah 100% selamat untuk digunakan, dijamin
✔TIADA Parebens
✔TIADA Triclosan
✔TIADA Phthalates
✔TIADA Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES)
✔TIADA Natrium Lauryl Sulfat
✔TIADA 1,4- dioxane
✔TIADA Propylene Glikol
✔TIADA Sebatian Pembersihan organic yang meruap(VOC)
✔TIADA Asid Hidroklorik
✔TIADA Ammonia
✔TIADA Natrium Hidroksida
✔TIADA Butil Cellosolve
✔TIADA Formaldehid
✔TIADA Bisphenol-A
✔TIADA Petroleum sumingan
✔TIADA Toluene
✔TIADA Klorin Bleach
✔TIADA MSG
✔TIADA Pewarna
✔TIADA Pemanis tiruan
✔TIADA  NO Tinta Toksik
✔TIADA Bahan Yang Diharamkan

🎆SENTIASA BERFUNGSI
✔Shaklee menjamin keberkesanan penuh, banyak syarikat mendakwa keberkesnan produk mereka tatapi di shaklee mempunayai bukti.
✔Lebih 100 kertas kerja saintifik, 90 daripada di terbikan dalam jurnal ulasan yang membuktikan keberkesanan produk.
✔Tahun 2007 kajian Landmark yang dijalankan dengan kerjasama penyelidikan dari Sekolah Kesihantan Awam UC Berkeley yang menunjukkan bahawa orang-orang yang mengambil supplement shaklee mempunyai kesihatan yang lebih ketara dari mereka yang tidak mengambil supplement langsun.
✔Bukti yang lebih ketar  dari semua adalah berjuta-juta orang sebenar yang telah hidup lebih sihat, kehidupan yang lebih produktif kerana shaklee.

🎆SENTIASA MESRA ALAM
✔TIADA perasa tiruan
✔TIADA pemanis tiruan
✔TIADA pewarna atau lemak trans
✔TIADA bendasing tersembunyi
✔TIADA ujian terhadap haiwan
✔TIADA bahan-bahan yang diharamkn
✔TIADA peluntur

Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

Saturday, 20 May 2017

RESEPI BUBUR JAGUNG HOMEMADE DI HARI MINGGU

Selamat berhari minggu kepada penggunjun VitaminOri. Terima kasih kerana sudi datang. Kali ni saya ingin kongsikan sedikit resepi.

Mungkin ramai pengemar bubur jajung manis kan. Kebetulan saya cuti di hari minggu boleh la spend time sikit dengan anak dan suami. Minggu ni saya habis kan masa di rumah je.


Bubur jagung sedap di makan ketika minum petang.

Ok jom kita lihat resepi BUBUR JAGUNG MANIS.

Bahan-Bahan:

🔅2 batang jagung hiris isinya1/4
🔅1/2 cawan gula pasir
🔅1 keping gula melaka
🔅1 sudu kecil garam
🔅2 cawan santan segar
🔅3 sudu besar biji sagu(tak nak masukkan pun tak pe)
🔅2 helai daun pandan, carik dan simpul

Cara Penyediaan:

Masukkan santan cair, daun pandan dan isi jagung ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan sehingga mendidih.Masukkan gula pasir, gula melaka, garam, sagu dan santan pekat. Kacau perlahan-lahan sehingga bubur mendidih. Kadar manis adalah mengikut citarasa anda. Jika rasa kurang manis boleh tambah lagi sedikit guka.

Tips

Bubur haruslah kerap dikacau di atas api yang perlahan sehingga mendidih supaya kuah tidak berketul dan pecah minyak.


Friday, 19 May 2017

LUKA BERSALIN CEPAT SEMBUH WALAUPUN KUAT BERJALAN

Haippp ngerikan kalau luka bersalin terbuka semula. Saya ada pengalaman bersalin secara pembedahan tapi alhamdulilah luka sembuh dengan elok.


Walaupun luka luaran sembuh dengan elok yang dalaman kita tidak tahu macam mana kan. Kalau silap makan memang akan terasa ngilu nye tempat penbedahan tu.

Jom saya kongsikan kisah seorang teman ni yang mengalami masalah luka bersalin walaupun bersalin secara normal

[LUKA JAHIT BERSALIN TERBUKA SAMPAI TAK BOLEH JALAN, TAK BOLEH DUDUK]

Bersalinkan Maryam secara normal dan vacum. 2 hari sakit tak dapat tidur, seminggu di hospital, 2 kali induce.

Sehari balik dari hospital, maryam demam panas dan kuning naik tinggi. Jadi kena masuk nicu.

5 hari dia di NICU, Ainul ulang alik 2-3 kali ke DEMC setiap hari untuk hantar susu.

Jahit kat bawah yang " banyak" belum sembuh.. asyik bergerak ke sana sini sampai 1 tahap ainul nak berjalan pun sakit giler. nak duduk lagi la. sampai dalam kereta menangis dekat husband sebab tak boleh nak duduk pun. nak duduk pun takut. huhuu

Ya ALLAH sakitnya.

Nak duduk sakit..

Nak berjalan lagi la sakit..

Sampai nak duduk menanges.. huhuhu

Last pilihan Ainul makan VIVIX. dulu rasa vivix ni MAHAL la. Tapi bila dah SAKIT , MAHAL dah tak nampak dah. Yang PENTING sakit hilang.

3 Hari konsistent makan setiap hari....

ALHAMDULILLAH.. lega sangat. Dah takde pedih, sakit nak duduk, berjalan. Siap boleh pakai seluar
.
BONUS lagi bila makan vivix semasa berpantang ni:

1. SUSU MERIAH. memang dalam pantang susu memang banyak. tapi kali ni ' lain sangat ' .. sampai demam pulak bengkak susu. Alhamdulillah dapat bayak buat stok ebm untuk anak.

2. Darah kotor berketul ketul keluar. cerita dekat akak mengurut. dia cakap bagus darah tu keluar. darah tu kalau tak keluar bahaya. bahaya kalau darah nifas ni tak keluar betul betul. keluar habis. pernah baca darah nifas yang tak bersih boleh jadi kanser.

3. Badan rasa segar, sedap la orang cakap. takde la lemau semacam. badan bertenaga. boleh uruskan anak anak walaupun pantang sendiri. muka pun tak pucat sebab peredaran darah berjalan lancar


Kalau rasa set berpantang banyak bebenor nak kena telan, ambil je vivix ni je rasanya dah cukup. ALL in 1.

Memang berbaloi makan vivix masa pantang. Sangat puas hati. Next berpantang pun akan pastikan vivix ada pada hari pertama bersalin nanti. baru la luka cepat sembuhkan

Terima kasih kerana hadir dalam hidup saya.

Terima kasih sebab kembalikan senyuman saya.

#supermomshakleestory
#myvivixstory
#vivixse


Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

Thursday, 18 May 2017

GASTRIK: APA PUNCA GASTRIK DAN BAGAIMANA NAK MENGATASINYA?

TERIM KASIH KERANA SUDI SINGAH KE VITAMINORI

GASTRIK OH GASTRIK... Tinggal beberapa hari je lagi bagi yang muslim ingin menyambut bulan ramadhan iaitu di mana semua muslim wajib berpuasa. Pasti ramai yang mengidap gastrik bukan. Gastrik menyerang tidak kira masa dan peringkat umur.


Apakata cuba elak gastrik datang menyerang dengan mengetahui punca dan elak puncanya. Sebelum saya bercerita tentang supplement yang dapat membantu mengelak dari di serang gastrik. Apa kata kita study dulu apa itu gastrik, macam mana ia terjadi, makanan apa yang membuatkan gastrik bertambah teruk dan cara atasi nya.

APA ITU GASTRIK?
  • Gastrik berlaku apabila dinding  permukaan perut terhakis oleh asid gastrik yang dihasilkan oleh perut untu mencernakan makanan.
  • Ketika kita berasa lapar atau badan kita mamerlukan makanan perut kita akan merembeskan asid gastrik ini.
  • Jika tidak terdapat makanan didalam perut maka asid ini akan menghakis dinding permukaan di dalam perut.
  • Proses ini akan berlaku berulang kali dalam masa berbulan atau bertahun sehingga dinding perut menjadi nipis, sebelum kita mengalami gastrik atau gastritis ini.
  • Gastrik adalah rasa sakit perut di sebelah kanan. Selalu terjadi apabila terlewat makan atau memakan sesuatu jenis makanan.
  • Punca adalah disebabkan oleh asid perut yang menghakis dinding perut.
PUNCA GASTRIK
  • Makanan pedas - merangsang lebih banyak rembesan asid asid perut untuk tujuan mencernakannya di dalam perut.
  • Makanan masam - meningkatkan kesan asid terhadap dinding perut.
  • Makanan berminyak/berlemak(kecuali minyak zaiton) - sukar untuk dihadam, justeru perut akan merangsang lebih banyak asid ke dalam perut.
  • Merokok - mengurangkan kecekapan lower esophageal sphincter yang berfungsi sebagai pintu pagarbagi membenarkan makanan masuk ke dalam perut dan menutupnya kembali.
  • Minumam berkafein(teh,kopi) - juga mampun merangsang rembesan asid perut.
  • Penggunaan NSAIDS(non-steroidal anti inflammatory drug) - pemgambilan yang berterusan dan terlalu kerap(seperti aspirin) akan menyebabkan hakisan dinding perut.
  • Steress/tekanan emosi - apabila berada dalam keadaan steress, kebiasaannya perut akan merembeskan asid dengan banyak.
  • Jangkitan bakteria H, Pylori - bakteria ini boleh mengakibatkan dinding perut luka(gastrik ulser)
  • Kurang/tidak bersenam
TANDA & GEJALA GASTRIK KRONIK
  • Kerap sakit di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan
  • Sakit kepala ini kaa\dang-kala diikuti dengan perasaan loya atau mual, sebu perut dan hilang selera makan
  • Muntah kadang-kala berwarna kuning, mengandungi darah dalam muntah atau darah bergumpal.
  • Sakit perut kadang-kala yang teramat sakit
  • Keluar angin dari mulut seperti sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan di gosok atau di urut.
CARA KURANGKAN GASTRIK
  • Berhenti merokok
  • Berhenti mangambil ubat ubatan tahan sakit
  • Amalkan permakanan sihat dan diet yang teratur
  • Elakkan permakanan yang asam, makanan pedas, berempah, bercili dan banyak bahan pengawet.
  • Sekiranya berpuasa, pastikan bersahur
  • Makan sikit tetapi kerap
  • Kurangkan minuman berkafein(kopi, teh dan minuman berkabonat)
  • Banyakkan minum susu kerana susu kerana susu bersifat alkali dan mengurangkan keasidan perut
  • Kurangkan makanan berangin
  • berhenti mengambil minuman beralkohol
APAKAH SUPPLEMENT YANG DAPAT MEMBANTU MENGELAKKAN GASTRIK

ESP: Energizing Soy Protein
  • Membantu puliskan dinding perut yang terhakis akibat asid perut yang berlebihan
  • Menenangkan perut. Bukan saja gastrik, kalau ada masalah perut tidak selesa, berangin. Insyallah jika amalkan ESP secara kosisten sakit tidak akan berulang lagi.
  • Ia juga bersifat alkali yang tinggi yang boleh membantu menutralkan asid hidrokolit dalam perut.
  • Ia juga membantu sel kulit luar agar tampil cantik dan berseri.
OSTEMATRIK
  • Mengandungi magnesium dan vitamin D yang sangat tinggi dan mudah diserap.
  • Menutralkan asid yang telah menembusi esophagus dalam perut yang menyebabkan pedih ulu hati.
  • Kalsium yang mudah diserap oleh badan.( yang tidak minum susu sangat di galakkan mengambil ostematrik ni)
PEPPERMINT-GINGER PLUS
  • Pudina segar yang juga mengandungi halia yang hanya di tanam secara organik di negara beriklim sejuk.
  • Membantu percernaan dengan merangsang pengaliran cecair percernaan semulajadi.
  • Mengandungi 4 jenis herba yang pawer yang memang di gunakan untuk melegakan ketidakselesaan perut dan badan.

Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

Wednesday, 17 May 2017

PENGALAMAN SAYA MENGGUNAKAN SET MENYUSU SHAKLEE / TESTIMONI SET MUENYUSU

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA KEPADA NO-MUSLIM

Terlebih dahulu saya ucapkan terim kasih kerana sudi singgah di VitaminORI. Pada kali ini saya ingin berkongsi cerita tentang pengalaman saya sendiri sebagai pengguna produk shaklee. 

BAGAIMANA SAYA TERJEBAT DENGAN SHAKLEE

Pada asalnya saya mempunyai masalah penyusuan pada usia 10 bulan anak sulong saya pada tahun 2015. Ibu mana yang tidak susah hati bila tidak dapat memberi susu badan seperti yang disarangkan oleh kerajaan. Lagi-lagi bila kita tahu khasiat susu ibu sangat bagus dan penting bagi seorang anak kecil. Susu ibu juga akan memberi kesan kepada kesihatan dan mental si anak.

Apabila saya mempunyai masalah penyusuan saya mula mencari altenatif untuk memperbanyakkan susu. Saya ada mengambil ubat di klinik tetapi ia membuatkan saya sentiasa mengantuk dan tidak boleh berkerja. Dalam fikiran saya memang rasa ingin cuba produk shaklee kerana sudah melihat kesan positif dari seorang rakan kerja.

Pada penghujung bulan 4/2015 saya sudah dapat set menyusu yang saya inginkan. Saya terus mencuba nya. Alhamdulilah tidak sampai seminggu penggunaan saya sudah dapat efffect yang super. Susu kembali meriah macam dulu lagi. Anak tidak lagi meragam dan berjaga malam seperti sebelum ini. Badan saya pun rasa cergas dan bertenaga sepanjang hari walaupun menyusu dan berkerja. 


SET MEYUSU YANG MEMBANTU SEBELUM INI


Disini saya ingin kongsi tentang produk atau vitamin yang terdapat dalam set menyusu yang saya amalkan sebelum ini. Set menyusu yang sangat super bagi saya kerana bukan sekadar membantu menyelesaikan masalah saya tetapi ia juga membantu saya dari segi kesihatan. Bab yang tu nanti lain kali saya kongsikan.



vitamin yang terdapat dalam SET MENUSU SHAKLEE


  • VITA-C : membantu meningkatkan kandungan antibodi dalam susu ibu. Bagi ibu-ibu yang menghadapi puting luka, Insyaallah akan mudah sembuh dan vitamin C juga membuatkan kulit makin bersih, cerah dan berseri. Say no to kulit kusam!
  • VITA-LEA : Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Bagi ibu menyusu, vita-lea telah dilengkapi dengan zat besi bagi membantu pembesaran anak lebih baik. Doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak.
  • B-COMPLEX : Anti-stress. Membantu mengatasi kelesuan, mengimbangi hormon, menukarkan makanan kepada tenaga dan asid folik penting dalam penyusuan ibu.
  • ALFALFA : Membantu memperbanyakkan susu ibu dan telah digunakan sejak zaman berzaman sebagai penambah susu terutama di negara barat
  • Energizing Soy Protein (ESP) : Membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu dan memekatkan susu ibu, kesannya bayi akan mudah kenyang dan kurang meragam. Selain itu, ESP membantu memberi rasa kenyang lebih lama dan mencantikkan kulit ibu.

APA LAGI KEBAIKAN SET MENYUSU INI?

  • Kulit bertambah cantik dengan adanya B Complex, Vit C dan ESP
  • Luka, parut dan stretch mark/selulit beransur pulih dengan adanya Vit C & ESP.
  • Kulit bertambah cerah dengan adanya ESP
  • Rambut dah kurang gugur dengan adanya ESP yg menguatkan rambut dan kuku
  • Suami pun rasa best, dah tak perlu manjakani dgn adanya Alfalfa. Macam anak dara you..
  • Badan bertenaga, Dulu penat dan cepat mengantuk,sekarang tidur lambat pun takpe.  ini kerana dengan bantuan B complex dan VITALEA.
  • Tidak lagi diserang sakit kepala dengan adanya B complex dan OSTEMATRIX
  • Baby cepat kenyang dengan pengambilan ESP dan susu juga menjadi pekat.
  • Tidak lagi mengalami kejang kaki dengan adanya OSTEMATRIX
  • Senang bangun pagi pun sebab ada OSTEMATRIX
  • Dulu saya ni jenis susah buang air besar, kadang2 sampai seminggu sekali. Sekarang tiap2 hari saya dapat membuang lagi...dengan adanya ALFALFA


 Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia

Tuesday, 16 May 2017

SAYA PENGEDAR SHAKLEE KOTA BHARU, AREA WAKAF CHE YEH, KUBANG KERIAN, PERINGAT, MELOR, BINJAI.

ASSAMUALAIKUM

Terima kasih kerana sudi singah di vitaminOri. Kali ni saya ingin kenal diri, selain dari seorang umi kepada sang putri dan insyallah bulan 7 nanti kan bertambah lagi ahli keluarga saya.

Saya seorang pengedar shaklee aktif di kota bharu dan area berdekatan dengan nye seperti wakaf che yeh, peringat, pasir tumboh, kubang kerian, binjai dan kawasan yang berhampiran.

Ok saya kenal kan diri saya hasanah tinggal di pasir tumboh.  Menyediakan perkhimatkan C.O.D di area kota bharu, kubang kerian, peringat, binjai, pasir tumboh dan kawasan berhampiran dengan nye.

Selain dari itu saya juga menyediakan perhidmatan pos melalui (Gdek, pos laju) ke seluruh malaysia termasuk sabah, serawak. Boleh dapat pos percuma jika memenuhi terma dan syarat.

APA YANG DISEDIAKAN?

Saya bukan sekadar pengedar shaklee malah saya juga pengguna tegar vitamin shaklee. Saya berkongsi kebaikan vitamin shaklee selepas  saya merasa keberkesanan nye. Disamping itu saya juga pengedar terlatih di mana saya akan mengahadiri kelas nutrisi, kesihatan ataupun kelas produk untuk memastikan saya dapat memberi konsaltasi yang terbaik kepada anda semua.


Terdapat juga produk kecantikan yang sesuai untuk semua masalah kulit dan dapat membantu anda yang mempunyai masalah kronik.
Selain itu produk pencucian rumah, sesuai untuk semua memandangkan ia di buat dari bahan semulajadi.

KENAPA PERLU PILIH SAYA SEBAGAI PERUNDING NUTRISI ANDA

Penting ke? Iya penting bagi anda untuk bijak memilih pengedar yang betul. Kerana ada beberapa pengguna shaklee yang lain datang untuk mendapatkan konsultasi tentang produk selepas ia membeli vitamin dari pengedar lain.

Anda sebagai pembeli perlu mendapat cara makan yang betul bagi setiap masalah yang anda hadapi. Hanya pengedar terlatih sahaja yang dapat membantu anda.

Saya bimbang jika anda tidak mendapat konsaltasi yang betul, produk tidak berkesan. Shaklee akan dipersalahkan. Itu yang saya risau dan sedih kerana produk shaklee sememangnye berkesan, selamat dan semulajadi akan di pertikai kan.

Sebab itu anda perlu memilih saya sebagai perunding vitamin anda bagi mengelakkan anda medapat pengedar yang salah.


Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia



Sunday, 14 May 2017

TIPS MUDAH MINUM AIR GULA AGAR TIDAK TERMUNTAH

Terima kasih kerana sudi singah di VitaminOri. Kali ini saya ingin kngsikan cara untuk mudah minum air gula bagi ibu hamil.



Ramai ibu hamil yang tidak suka bila kena minum air gula kan. Bila diberi tarikh untuk minum air gula pasti terbanyang macam mana agak nye bau dan rasa air gula tu dan pasti akan terfikir macam mana keadaan diri selepas minum air gula.

Jangan risau saya akan kongsikan sedikit tips mudah untuk minum air gula. Memandangkan saya sudah 2kali kena minum air gula pada kandungan ke 2 disebabkan oleh usia yang agak berusia hihihi.

SIAPA YANG PERLU MINUM AIRGULA SEMASA HAMIL

  1. Wanita yang tergolong dalam kategor obesiti (BMI LEBIH DARI 30)
  2. Wanita yang pernah hamil anak yang besar ketika lahir
  3. Wanita yang pernah hamil dan ada kencing manis
  4. Wanita yang mempunyai ibu bapa atau sedara terdekat yang mempunyai penyakit kencing manis
  5. Wanita yang berumur 25tahun ke atas
  6. Mempunyai sejarah keguguran bayi atau bayi meninggal dalam kandungan 2-3 Kali berturutan.

7TIPS MUDAH MINUM AIR GULA UNTUK IBU HAMIL AGAR TIDAK TERMUNTAH



1. JAGA PERMAKANAN
🔅Sehari sebelum ke klinik, hadkan pengambilan makanan. Minum air kosong sebanyak mungkin. Kurangkan nasi dan lebihkan sayuran di dalam makanan.

2.MINUM DENGAN CEPAT
🔅Minum air gula dalam masa yang pantas. Minum 200ml air gula itu sekaligus dan bukan sedikit demi sedikit. Boleh juga kalau nak tutup hidung tapi pastikan minum secara pantas.

3.KUMUR MULUT SELEPAS MINUM
🔅Rasa air gula yang manis boleh buatkan ibu loya dan mahu muntah. Kumur dengan air paip yang bersih sejurus selepas minum air gula. Secara tidak langsung dapat membantu menghilangkan rasa manis yang tertinggal dalam mulut

4.BERPUASA
🔅Seawal jam10 malam, sehari sebelum ujian air gula, ibu perlu berpuasa walaupun tidak di minta. Berpuasa dalam ertikata hanya tidak makan tetapi boleh minum air kosong. Bukan air manis yeaaa

5.BEREHAT DI TEMPAT YANG SELESA
🔅Jika mahu muntah atau pitam bersandar di tempat yang selesa dan sesuai. Pastikan keadaan pulih normal dua jam sebelum ujian darah kedua. Cari dan duduk di tempat yang tidak berbau. Boleh je duduk dalam kereta sendiri atau keluar klinik sememtara waktu

6.JANGAN TERUS MAKAN MAKANAN BERAT
🔅Selepas ujian darah kali kedua dilakukan, jangan terus makan makanan berat, sebaiknya minum air kosong dan makan makanan ringan sajaha seperti biskut atau roti. Bila dah stabil barulah makan seperti biase

7.MAKAN SUPLEMENT TAMBAHAN
🔅Yang ni juga penting makanan tambahan perlu bagi melengkapkan nutrisi ibu hamil agar sentiasa bertenaga. Ibu hamil yang kurang nutrisi boleh menyebabkan pelbagai komplikasi seperti hb rendah selain diabetes ini.

Ok sekian dulu tips dari saya. Kalau ibu-ibu ingin cuba suplement dari shaklee boleh dapatkan dari saya. Insyallah saya akan konsultasi cara makan yang betul ikut masalah yang dihadapi


Jika berminat dengan supplement semulajadi ini anda boleh hubungi saya untuk konsaltasi percuma

HASANAH@NA

SMS/WHATSAPP0139926245
 FB: Nur Hasanah 
IGArieyana468_healthy_care
 PAGEArieyana468_healthy care
 
 Pengedar shaklee kota bharu, wakaf che yeh, kubang kerian, pasir tumbuh, melor, binjai dan kawasan berdekatan dengan nye. Pengeposan seluruh malaysia